Americký prezident Biden se nezúčastní summitu ASEAN

© Freddie Everett/ Public Domain
Prezident USA Joe Biden se sotva zúčastní summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN), jež se má konat 4.-7. září v Jakartě, informuje o tom agentura Reuters s odkazem na vlastní zdroje.

Několik diplomatů z ASEAN prohlásilo, že pokud se Biden zřekne cesty do Jakarty, bude to velké zklamání pro asijské partnery, poněvadž jeho administrativa činí zvláštní důraz na závažnost vztahů s daným regionem. „Jeho nepřítomnost může vyvolat otázky ohledně věrnosti USA regionu životně důležitému pro jejich úsilí v odporu rostoucímu vlivu Číny,” píše se v článku.

Jeden zdroj připomněl, že Indonésie naplánovala summit ASEAN, který se obvykle koná v listopadu, na září speciálně pro to, aby mohl být Biden přítomný na akci a pak se zúčastnil zasedání G20. Je totiž známo, že Biden chtěl místo sebe poslat viceprezidentku Kamalu Harrisovou, protože se dříve věnovala diplomacii v tomto regionu.

Dříve se objevily zprávy, že se prezident USA setká v říjnu s australským premiérem Anthonym Albanesem. Lídři obou zemí mají projednat otázky bezpečnosti, změn klimatu a dodávek energií. Schůzka proběhne na pozadí růstu aktivit Číny v regionu.