Americký senátor prohlásil, že dodávky zbraní Ukrajině brání jednáním

© Efrem Lukatsky
Americký senátor Rand Paul v rozhovoru pro list The New York Sun prohlásil, že „neomezené” dodávky zbraní Ukrajině a „nerealistické” požadavky vůči Rusku brání zahájení jednání o urovnání konfliktu.

Na rozdíl od oficiálního postoje Washingtonu vyzval strany, aby se dohodly na zastavení palby, což by umožnilo zahájení mírových jednání.

„Pouze Rusko a Ukrajina mohou nakonec rozhodnout, kdy mají zahájit mírová jednání, ale neomezené dodávky zbraní Ukrajině jim pravděpodobně brání v navázání dialogu,” cituje list republikána ze státu Kentucky.

Předběžné podmínky vůči Rusku včetně navrácení Krymu označil Paul za „nerealistické“. Podle jeho názoru mohou rovněž „zabrzdit zahájení mírových jednání“. „Pravděpodobným výsledkem prodloužení války bude prodloužení utrpení Ukrajiny a jejího lidu. Strany se musí dohodnout na zastavení palby, aby se dala zahájit mírová jednání,” řekl.

Americká vláda otevřeně namítá proti návrhům na zastavení palby a dokazuje, že toho RF využije k zakotvení na obsazeném území.
Paul se také vyslovil proti poskytnutí Ukrajině amerických záruk bezpečnosti, poněvadž to podle jeho slov hrozí přímou konfrontací s jaderným Ruskem. Zkritizoval rovněž rozsah pomoci, kterou poskytují Američané svému spojenci.

„USA mají dluhy ve výši více než 32 bilionů dolarů, ale poslaly Ukrajině takovou pomoc, že zažívají kritický nedostatek munice, který bude třeba nahrazovat léta…naše vláda poslala na Ukrajinu více než 113 miliard dolarů z prostředků daňových poplatníků, čímž předstihla všechny evropské spojence dohromady,” řekl senátor.

Částky vyčleněné Ukrajině jsou podle jeho slov 18krát větší než výdaje USA na výzkum rakoviny. „Bidenova administrativa požádala přitom pro Ukrajinu o dalších 24 miliard. Nemůžeme vydávat takové velké částky takovou rychlostí bez zneužívání a podvodu,” dodal Paul.