Bláboly o válce. Do toho chudnutí lidí a nespokojenost… Paroubek k okolnostem masové vraždy v Praze

© Jan Schejbal
Ve čtvrtek odpoledne Českou republiku zasáhla neuvěřitelně tragická událost. Útoku masového vraha na Univerzitě Karlově podlehlo 14 osob, zraněno bylo 25 lidí. Ke zdrcující události a jejím možným příčinám se pro neČT24 vyjádřil bývalý premiér Jiří Paroubek.

„Je to strašlivá tragédie, nemající obdoby v moderních dějinách národa. Měli by se zamyslet všichni, kteří působí v zemi na veřejný prostor. Bláboly o tom, že jsme ve válce. Média, a zejména média, veřejné služby, jsou plná ukázek násilí z bojiště, a to každý den. Desítky televizních kanálů chrlí filmy plné násilí, zabíjení, jako by to bylo něco zcela normálního,” prohlásil bývalý premiér a předseda spolku Nespokojení v rozhovoru pro neČT24.

Dodal, že nemalý podíl v této situaci může hrát aktuální hospodářská situace v zemi: „Do toho evidentní chudnutí milionů českých lidí a gradující nespokojenost se společenskou situací. To je přirozené podhoubí tohoto hrozného vražedného činu,” dodal Jiří Paroubek.

Pachatel masové střelby, student Karlovy univerzity David Kozák, byl legálním majitelem a držitelem několika střelných zbraní. Policie následně zjistila, ze mladík dopředu připravil a schoval po celé budově Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí četný arsenál střeliva.

Před útokem Kozák zastřelil vlastního otce v rodinném domě u Prahy. Ráno 21. prosince, v den masové střelby, bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Balistické šetření také zjistilo, že Kozák zabil muže a dítě v kočárku v Klánovickém lese dne 15. prosince.