Britové jsou zoufalí z vražd, ale policie potlačuje protesty a sdílení pravdy. Může se to stát v ČR?

© Facebook / Petr Hampl
Ve Velké Británii vypukly nepokoje po odhalení identity vraha, jenž zabil několik dětí. Média označují protestující za ultrapravicovou, a dokonce i rasistickou skupinu. Sociolog a publicista Petr Hampl vysvětlil neČT24 tvrdé jednání vlády vůči Britům. Řekl, zda stejná situace může nastat i v ČR.

Pane doktore, jsou tyto nepokoje výsledkem multikulturalismu nebo symbolem nespokojenosti obyvatel s celkovou situací v zemi?

PhDr. Petr Hampl, Ph.D.: Vhodnější než nespokojenost je výraz „zoufalství“. A nejde o jednu vraždu. Jde o stovky vražd a tisíce únosů, ktere policie neřeší, často kryje pachatele, a naopak uplatňuje tvrdé represe vůči těm, kteří si stěžují. Těch případů je neuvěřitelné množství a jsou dobře zdokumentovány. Někteří analytici používají pro současný britský systém termín „anarchotyranie“. Vyjadřuje to, že policie začala tolerovat činy typu vloupání či přepadení, pokud se jich dopouštějí muslimové. Místo toho se soustřeďuje na velice tvrdý postih kritiky vlády, sdílení videí apod.

Je otázka, proč to zoufalství vyhřezlo právě nyní, když to premiér Starmer potřeboval. Nemá smysl spekulovat, jestli iniciátorem nebyli policejní provokatéři. V každém případě můžeme počítat s brutálním potlačením a rozsáhlými represemi. Tak, aby se britské nemuslimské obyvatelstvo už nikdy neodvážilo protestovat.

Podle britské policie sdílení videí o nepokojích na sociálních sítích podněcuje rasovou nenávist a bude trestáno. Dokonce jsou vyhrazeni policisté na to, aby sledovali sociální sítě a následně zatýkali jejich šiřitele. Co si o tomto postupu myslíte?

To vlastně odpovídá tomu, o čem jsme právě mluvili. Policie se nesnaží zabránit dalším vraždám a místo toho řeší sdílení pravdivých informací. O svobodě nebo demokracii už vůbec nemůžeme mluvit.

Řada pozorovatelů říká, že policie využívala menší nátlak proti agitátorům protestů, kteří pocházejí z minoritních skupin. Naopak tvrdší přístup je vůči domorodcům. Místní obyvatelé se tak stávají cizinci ve vlastní zemi. Dochází podle Vás ke zvýhodňování menšinových skupin i v České republice?

Menší nátlak? Dokumentace dění ukazuje, že na řadě míst policie s násilnými džihádisty aktivně spolupracuje! Naplnilo se tak, co někdy kolem roku 2015 předvídal Martin Konvička. Že represivní složky západních států budou džihádisty používat proti obyvatelstvu vlastních zemí.

Mohou podobné nepokoje být varováním pro státy střední Evropy před schváleným migračním paktem? Bude sloužit Velká Británie k odstrašování proti nové unijní legislativě v Česku?

Migrační pakt je ničemnost a ohrožuje každý stát, který se k němu připojí. Ale s třídním konfliktem bych to nespojoval. Muslimská komunita není v současném dění ve Velké Británii významným hráčem. Jde o střet mezi nejvyšší kastou, která se rychle islamizuje a podporuje masovou migraci, a zoufalými příslušníky nejnižší společenské vrstvy. Britská společnost je kastovní společnost a podle toho se zachází s protestujícími.

Jestli hrozí něco podobného u nás, o tom rozhodne, jak se bude vyvíjet společenské rozdělení. Nikoliv migrace.