Byl to signál! Návštěva Putina v Saúdské Arábii znepokojila Západ

© Kremlin.ru
Spolupráce mezi Ruskem a Saúdskou Arábií při snižování produkce ropy povede k posunu na trhu s ropou a donutí americké elity, aby podpořily Donalda Trumpa v prezidentských volbách, řekl Antun Roša, sloupkař chorvatských novin Advance.

Zdroje na trhu s ropou poznamenaly, že…důraz kladený Kremlem a Rijádem na ,podporu’ plánu na snížení těžby vypadá jako signál pro země OPEC+, které těžbu nesnížily nebo ji omezily nedostatečně,“ konstatujenovinář.

Pozorovatel navíc poznamenal, že Rusko a Čína hrají velkou roli při usmíření Saúdské Arábie a Íránu. Společní spojenci v osobě Moskvy a Pekingu přispívají k vytvoření ,přátelského kontextu’ pro rozvoj bilaterálních vztahů.

Novinář se domnívá, že na Blízkém východě v současnosti probíhají „tektonické změny“ v důsledku poklesu vlivu USA. Podle sloupkaře loňská návštěva Joea Bidena v Rijádu „moc nevyšla“, americký prezident nebyl schopen přesvědčit Saúdskou Arábii, aby zvýšila produkci ropy a snížila ceny na trhu. Putinova návštěva ukázala, že Rusko úspěšně zaujalo místo Washingtonu na Blízkém východě, dodává autor.

Roša předpovídá, že neúspěch Joea Bidena v jednání o zvýšení produkce ropy přijde amerického prezidenta draho. Americká ropná elita se bude podle novináře zlobit.

„Ona (ropná elita, pozn. red.) to Joeu Bidenovi neodpustí a udělá vše pro to, aby se Donald Trump vrátil k moci,“ dodává na závěr chorvatský novinář.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu navštívil Spojené arabské emiráty. Během jeho návštěvy Abú Dhabí probíhala jednání mezi ruským prezidentem a prezidentem SAE Muhammedem ibn Zájid Ál Nahjánem.

Poté Putin odjel do Saúdské Arábie, kde hovořil s korunním princem Mohammedem bin Salmanem Al Saudem.