„Chcimírů“ bude na politické scéně přibývat. Do mlýnku na maso nechtějí ani Ukrajinci, říká Konečná

© Facebook / Kateřina Konečná
Prezident Pavel v rozhovoru pro Sky News řekl, že je potřeba „zastavit boje“ na Ukrajině a „začít debatovat o budoucím uspořádání“. Ministryně obrany Černochová také začala mluvit o mírových jednáních. O novém tahu politiků pro NeČT24 promluvila kandidátka koalice Stačilo! a europoslankyně Kateřina

Ještě před týdnem za taková prohlášení mohl člověk dostat nálepku proruského agenta. S čím souvisí toto převlečení kabátu? Na koho jsou slova prezidenta cílená?

Kateřina Konečna: Jak jsem uvedla v nedávném duelu s panem Kolajou, který tentokrát z rozhovoru neutekl, je to jedno z mála prohlášení P. Pavla, které bych podepsala. Je zajímavé, že asi den nebo dva před ním, se de facto podobným způsobem vyjádřila nejoblíbenější holka v Alianci paní Černochová. Zřejmě je situace na Ukrajině ještě horší, než nám líčí oficiální sdělovací prostředky. „Chcimírů“ bude tedy zřejmě i na politické scéně přibývat.

Může být tato změna v rétorice spojena s ruskou ofenzivou v Charkovské oblasti?

Může, ale také nemusí. Podle mého názoru už nechtějí do mlýnku na maso ani samotní Ukrajinci. Podpora prezidenta Zelenského u ukrajinské veřejnosti klesá - a nyní už de facto vládne bez mandátu od občanů, neboť volby byly zrušeny. Chci zdůraznit, že prioritou uskupení STAČILO! je příměří a zastavení zabíjení - bez ohledu na národnost.

Můžeme očekávat i změnu v rétorice premiéra Fialy?

Pokud pan premiér Fiala dostane signál z Bruselu a Washingtonu, pak jistě je schopen posunout svoji rétoriku. Sám od sebe to ale - podle mého soudu - neudělá. Vždyť on se neumí vypořádat ani s jedním hulvátem z Řeporyjí ve vlastní straně, tak nepředpokládám, že by našel odvahu změnit svůj pohled.