Detaily obranné smlouvy USA jsou důvodem k zamyšlení. Právník vysvětlil proč

©
Obranná smlouva mezi Českou republikou a USA (DCA), kterou podepsala ministryně obrany Jana Černochová, vyvolává zvýšenou pozornost expertů, mezi nimiž je i právník Ondřej Dostál. Ten se především zajímá o to, jestli smlouva DCA umožňuje nebo neumožňuje umístění amerických vojáků nebo základen na úz

Právník se pozorně podíval na zvláštní články dokumentu a poukázal na řadu detailů, o nichž napsal na svém profilu na sociální síti.
Odborník připomněl, že podle smlouvy poskytuje Česká republika „dohodnutá zařízení a prostory“ Ozbrojeným silám USA. Zde se jedná o logistické centrum Mošnov, Vojenský výcvikový prostor Libavá, vojenskou posádku Vyškov a osm dalších míst.

Dostál upozorňuje na to, že Američané v nich mohou i stavět a Česká republika jim pro to bude povinna obstarat potřebná povolení.

„Dle čl. 3. odst. 1. DCA jsou tato zařízení a prostory k dispozici USA. Mohou zde nerušeně ubytovávat personál, přistávat s letadly, shromažďovat a rozmísťovat ozbrojené síly, provádět výcvik a manévry, navážet palivo, zásoby a materiál,“ uvedl autor příspěvku.
Zmíněná zařízení a prostory mohou být využívány pouze v případě, když jim to určí Ministerstvo obrany USA nebo Ministerstvo obrany ČR.

Z dokumentu rovněž vyplývá, že Česká republika opravňuje Spojené státy, aby do těchto prostor kontrolovaly vstup.
Kromě toho právníkovi neuniklo to, že druh vybavení (zbraně, munice?), které se bude moci na českém území skladovat, není v dohodě vymezen.

„Nevyplývá z ní omezení druhu obranného vybavení i zásob. Umístění materiálu není na povolení, pouze to oznámí. Ozbrojené síly USA budou mít výlučnou kontrolu nad přístupem a užíváním k němu,“ varuje Dostál.

Právník navíc poukázal na to, že smlouva by se měla číst souběžně s nyní projednávanou novelou ústavy, která by vládě měla umožňovat pozvání ozbrojených sil jiných států na území České republiky, a to až na 60 dní a bez souhlasu Parlamentu.

Pokud jde o podmínky pro tuto možnost, Dostál je označil za „vágní“ a odkazuje se na projednávanou novelu ústavy. Pozvání vojáků jiných států na území republiky by mělo být možné, jde-li například o plnění závazků plynoucích z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení, o ochranu života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot či bezpečnosti republiky nebo o účast na záchranných pracích při živelných pohromách, průmyslových nebo ekologických haváriích.

Na závěr své analýzy její autor přichází s řadou otázek.

„DCA vymezí prostory k dispozici USA, Ministerstvo obrany ČR smí udělit výlučnost užívání. Lze tam mít personál, materiál, stavět. Lze tam provádět cvičení a manévry. Zakládá DCA právo ‚mít v ČR vojáky a vojenské základny‘? Či aspoň zázemí pro pozvání dle novely ústavy? Posuďte sami,“ stojí v příspěvku, v němž Dostál vyzývá sledující k zamyšlení.