Foreign Affairs: NATO by mělo před Kyjevem zavřít dveře, neboť náklady budou větší než užitek

© Mikhail Markiv
Členské země NATO by neměly přijímat do svých řad Ukrajinu, protože přednosti ze zapojení Kyjeva do aliance budou pro USA menší, než útraty, uvádí se v článku ve Foreign Affairs – předním americkém časopise pro mezinárodní vztahy a zahraniční politiku USA.

Autoři příspěvku – ředitel pro výzkumy v oblasti obrany a zahraniční politiky libertariánského institutu Cato Justin Logan a docent školy státní politiky při univerzitě Marylandu Joshua Shifrinson – tvrdí, že členství Ukrajiny v NATO může mít pro alianci ničivé následky a znehodnotit záruky bezpečnosti pro její členské země.

„Ukrajinu bychom neměli přivítat v NATO, a musí to dát jasně na srozuměnou prezident USA Joe Biden… Na summitu ve Vilniusu a po něm by udělali předáci NATO moudře, kdyby tato fakta uznali a zavřeli pro Ukrajinu dveře,“ píší výzkumníci.

Upozorňují na odpor Kyjeva, ale zároveň předpokládají, že v konečném důsledku udělají státy to, co odpovídá jejich zájmům.
„A přednosti ze zapojení Ukrajiny v plánu bezpečnosti pro USA se stávají nepatrnými ve srovnání s riziky,“ uvádí se v článku.
Autoři dodávají, že téměř nikdo v NATO si nemyslí, že aliance musí dnes kvůli Ukrajině vstoupit do přímého konfliktu s Ruskem, mnozí se ale vyslovují pro to, aby byla Ukrajině slíbena cesta do aliance a aby byly převzaty závazky bojovat za ni v budoucnu. Podotýká se rovněž, že události po zahájení ruské speciální operace svědčí o tom, že Ukrajina nemusí být v NATO, aby jí mohly USA a jejich spojenci efektivně pomáhat v konfrontaci s Moskvou.

V článku se kromě toho uvádí, že členství Ukrajiny v NATO prohloubí rozdíl mezi závazky aliance a jejími možnostmi poskytovat pomoc Kyjevu.

„Válka na Ukrajině ukázala, že moderní konflikt velké intenzity mezi konvenčními ozbrojenými silami si vyžaduje neuvěřitelné množství zdrojů… Připojí-li se Ukrajina k alianci, břímě hledání zdrojů pro ochranu Ukrajiny bude pravděpodobně uvaleno neúměrně na USA. V době, kdy už naráží Washington na velké potřeby zdrojů jak doma, tak i v Asii, riskuje být přitlačen ke zdi,“ soudí autoři.

Jak podotýkají výzkumníci, v případě zapojení Ukrajiny do NATO bude muset Washington přemístit zdroje z jiných prioritních úkolů, které jsou možná důležitější, nebo přistoupit na větší riziko na východní frontě.