Lavrov uvedl důsledky bojkotu ruských energetických zdrojů pro Západ

© Tisková služba ruského ministerstva zahraničí prostřednictvím agentury AP
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl důsledky bojkotu ruských energetických zdrojů pro Západ. Zmínil se o tom na setkání u kulatého stolu ohledně Ukrajiny s vedoucími diplomatických misí v Moskvě.

Vyhlášený bojkot ruských energetických zdrojů, jednostranné sankce a protitržní opatření, mám na mysli zejména notoricky známý cenový strop, zasadily vážnou ránu globální energetické bezpečnosti,“ řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavorv na setkání u kulatého stolu ohledně Ukrajiny s vedoucími diplomatických misí v Moskvě.

Zdůraznil, že takové kroky Západu vedly k přerušení historicky zavedených výrobních a dodavatelských řetězců, k přerozdělení globálních energetických toků a ke zvýšení nákladů na transakční logistiku.

Ruská federace podle Lavrova vytváří obchodní mechanismy, kterých se nedotkne škodlivý vliv zvenčí.

Dobře chápeme, že sankce uvalené na nás v dohledné době, a dokonce ani v dlouhodobém horizontu, nezmizí. Nepotřebujeme to, ne proto, že jsme zvolili izolacionismus, autarkii. Západ se rozhodl zničit světovou ekonomiku, aby dal Rusku lekci,“ řekl Lavrov.

Podle jeho vyjádření Rusko bude v kritických oblastech spoléhat „výlučně na sebe“.

Na vnějším konturu vycházíme z potřeby formovat, nejen vycházíme, ale také tvoříme mechanismus mimo kontrolu Západu pro obchod, vytváření nových dopravních koridorů a zakládání výrobních a dodavatelských řetězců, které nebudou podléhat jakémukoli škodlivému vlivu zvenčí,“ dodal Lavrov.