Londýn je pobouřen rozhodnutím USA zamítnout kandidaturu Wallace na úřad generálního tajemníka NATO

© © AP Photo / Olivier Matthys
Rozhodnutí USA zablokovat kandidaturu ministra obrany Velké Británie Bena Wallace na úřad generálního tajemníka NATO může poškodit „zvláštní vztahy“ obou zemí, píšou noviny The Telegraph s odvoláním na zdroje v britské vládě.

Wallace dříve prohlásil, že se nestane novým generálním tajemníkem NATO a odvolal se na pozici USA, které chtějí, aby zůstal v této funkci nynější šéf aliance Jens Stoltenberg.

Podle tvrzení zdrojů novin byla Wallaceova kandidatura zamítnuta osobně prezidentem USA Joem Bidenem, což vyvolalo „vztek“ v Londýně.

„Má se za to, že jsme nejbližšími spojenci. A dostáváme toto… To je špatné pro vztahy mezi Velkou Británií a USA. Prokázali nám pěknou službu, když dali přednost té dánské paní,“ uvedl zdroj.

Jak píše The Telegraph, Biden sympatizoval původně s kandidaturou Mette Frederiksenové, dánské premiérky, kterou podpořily také Francie a Německo. Podle slov jednoho zdroje prezident USA změnil svůj názor po návštěvě Frederiksenové ve Washingtonu začátkem června.

USA se teď snaží přemluvit Stoltenberga, který vykonává tuto funkci už skoro devět let a plánoval resignovat letos v létě, aby zůstal na dalších 12 měsíců, uvádí se ve zprávě.

Stoltenberg měl podat demisi již 1. října minulého roku, v březnu roku 2022 však přijali předáci členských zemí aliance na svém summitu rozhodnutí o prodloužení jeho mandátu až do 30. září roku 2023.