Pozor na lékové šmejdy, varuje SÚKL

© Getty Images
V současné době se stále častěji setkáváme s podvodníky z oblasti bankovnictví nebo energetiky, teď nás ještě Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varuje, že se můžete nechat podvést při nákupu léků.

Stále častěji se na internetu objevují zázračné léky, které vyléčí jakoukoli nemoc, například cukrovku, parazitární onemocnění anebo vysoký cholesterol. Takové léky se prodávají volně bez receptů.

„Nezapomínejme, že léky vázané na lékařský předpis mohou vydávat pouze farmaceuti v lékárnách, zákon nedovoluje prodávat je přes internet ani v tržnicích,“ upozorňuje šéfka SÚKL Irena Storová.

Pokud budete mít štěstí, koupíte si jen pilulku, která bude obsahovat buď vitaminy, nebo vlákninu. V nejhorším případě však může jít o padělky s obsahem velice nebezpečných látek. V posledních letech SÚKL uložil milionové pokuty za nelegální nakládání s léky a nařídil zablokování více než 150 webových stránek nabízejících léky v rozporu se zákonem. V minulém týdnu provedl úřad společně s celníky také razii v pražské tržnici Sapa, při které bylo u tří kontrolovaných osob zajištěno celkem 89 nelegálně prodávaných léků.

České lékárny se již delší dobu potýkají s nedostatkem některých léků, typicky antibiotik nebo léků proti průjmu. Teď se s nimi ve zvýšené míře obchoduje nelegálně na internetu, takových případů je více, avšak šéfka SÚKL by to nerada dávala do souvislosti s lékovou krizí.