„Říkáme jasné, Fialo, STAČILO! A to jako jediní skutečně myslíme vážně“. Konečná k výsledkům voleb

© Sociální sítě
Europoslankyně a předsedkyně koalice Stačilo! Kateřina Konečná v rozhovoru s neČT24 potvrdila, že krajské volby zopakovaly tendence voleb do EP. Vyjádřila se k úspěchům koalice Stačilo! a „cinknutým“ průzkumům preferencí voličů. Zrušení debaty na Univerzitě Palackého je pro dnešní dobu příznačné.

Paní předsedkyně, jak hodnotíte výsledky krajských voleb pro koalici Stačilo!? Co je podle Vás příčinou úspěchu téměř ve všech krajích?

Kateřina Konečná: Jsem velmi ráda, že občané se nenechali zmanipulovat volebními průzkumy, které systematicky uskupení STAČILO! podhodnocovaly. Zejména když srovnáte reálný výsledek Pirátů a zisky, jenž jim přisuzovaly agentury pro výzkum veřejného mínění, tak musí každému přijít na mysl otázka, zda průzkumy byly „cinknuté“ záměrně, nebo z blbosti těch, kteří je dělali.

Jinak jsem měla před těmito volbami déjà vu, protože tzv. komentátoři mluvili o STAČILO! stejně jako před evropskými volbami, kdy se vysmívali, že nemáme šanci.

Kandidát do senátu za uskupení Stačilo! Jaroslav Komínek měl těsně nakročeno k vítězství ve volbách. Souvisí tento výsledek s nízkou účastí voličů ve druhém kole senátních voleb nebo s preferencemi těch, kteří se k volbám nakonec dostavili?

Jsem ráda, že jsme pronikli do 11 z 12 krajů, kde STAČILO! kandidovalo. Zároveň se už několik dnů po volbách ukázalo, že uskupení STAČILO! je jediná zásadová opozice, protože jsme odmítli vyměnit svůj program za nějaká koryta. Překvapivý pro mě byl v několika krajích postup hnutí ANO, které několik desítek hodin poté, co vládní strany byly pro jejich představitele naprosto nepřijatelné, vstoupilo do koalic právě s pěti - resp. čtyřdemoličními stranami Fialovy vlády. My říkáme jasné, Fialo, STAČILO! A evidentně to také jako jediní skutečně myslíme vážně.

V obecné rovině je účast do Senátu tristní a je otázkou, jaká je legitimita senátorů zvolených 17 % občanů - a někde ještě mnohem méně. Když už musí Senát existovat, nechť je tedy post senátora čestnou funkcí bez nároku na odměnu, aby toto těleso, s nímž se občané evidentně nesžili, nestálo daňové poplatníky více než 600 milionů korun každý rok.

ANO poprvé vyhrálo senátní volby - získalo 8 z 27 mandátů a může se ucházet o místo v čele Senátu. Jaká očekávání máte od senátorů za ANO? Nakolik se jejich program bude lišit od vládní koalice?

Už jsem to nakousla. Hnutí ANO se bylo schopno velmi rychle domluvit se stranami Fialovy vlády na mnoha místech po komunálních volbách v roce 2022, a stejně rychle se umělo spojit i nyní. Nevím, co na to říkají jejich voliči, ale já mohu slíbit, že uskupení STAČILO! ve spolupráci s kýmkoli z vládních stran neuhne ani o píď. Takže očekávání od ANO jsou smíšená.

Univerzita Palackého zrušila debatu Vidláka a Ladislava Větvičky o současném a budoucím vývoji České republiky. O čem svědčí toto rozhodnutí druhé nejstarší univerzity v zemi?

Univerzity vždy platily za svobodná území, kde se mohlo diskutovat o čemkoli - dokonce i o kacířských myšlenkách. Šrouby tato vláda opírající se o různé „experty“ typu Foltýn utáhla tak, že už to neplatí.

Strana Pirátů zpočátku vypadala jako páté kolo u vozu vládní koalice. Například si můžeme vzpomenout na problematické jmenování ministrů od této strany. Máte pocit, že současná krize a vystoupení Pirátů z vlády je zákonité?

Piráti nejprve zobchodovali své 4 poslance za lukrativní posty - od 3 ministrů až po místopředsedkyni Sněmovny, přes politické náměstky, ředitele odborů, různé poradce apod. Za to odhodili veškeré své programové priority - mimochodem třeba ve vztahu k Palestině. Pak zpackali, na co sáhli. Digitalizace stavebního řízení je jen třešničkou na dortu. Musím se ale smát, když na sebe teď se zbytkem stran hážou špínu. Vždyť s těmi, které dnes označují za kmotry, 3 roky vládli a podíleli se na úpadku této země a ožebračování občanů.