USA plánují trestní opatření za únik tajných dokumentů

© Foto: _ella_
Američtí úředníci nevylučují trestní opatření vůči zaměstnancům průzkumné složky vojenského letectva Národní gardy USA v Massachusetts, ve které sloužil vojenský příslušník Jack Teixeira obviněný z úniku tajných dokumentů, mohou se rovněž objevit nová obvinění, píše list The Wall Street Journal.

Jednotka, ve které slouží Teixeira, pozastavila průzkumnou misi na dobu vyšetřování. Podle novinové zprávy „úředníci nevylučují tresty vůči této složce“, která je nyní ostře sledována.

Podle slov zástupců ministerstva obrany se v dané složce možná nekonalo nic, co by nebylo příznačné pro desítky jiných podobných jednotek. Dnes se ale objevil „první příznak větší snahy o pohnání k odpovědnosti těch, kdo by se mohli přímo nebo nepřímo podílet” na úniku dokumentů, uvádí se v článku.

Noviny s odkazem na zástupce Pentagonu upřesňují, že úřad chce zjistit, jestli složka dodržovala pravidla ochrany před úniky. Zvláštní znepokojení vzbuzuje otázka účinného zničení tištěných tajných dokumentů podobných uniklým.

Dále se píše, že podle výsledků vyšetřování mohou následovat další federální obvinění.

Voják letecké složky Národní gardy USA Jack Teixeira byl zadržen 13. dubna na základě obvinění z úniku tajných dokumentů Pentagonu. Podle údajů listu The Washington Post považoval Teixeira za „skličující” konflikt na Ukrajině a myslel, že Moskva a Kyjev „mají mít víc společného než toho, co je rozděluje“.

Jde o únik na sociální sítě dokumentů týkajících se stavu ukrajinské armády a plánů USA a NATO na její posílení. List The New York Times píše, že dokumenty datované začátkem března jsou prý šířeny na „ruských provládních kanálech na Telegramu“.

V článku se tvrdí, že se na internet mohlo dostat více než 100 dokumentů, škody z toho se hodnotí jako značné.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov řekl v odpovědi na otázku o úniku, že RF nepochybuje o tom, že USA a NATO jsou přímo nebo nepřímo zapojeny do konfliktu.