V Polsku začal proces lustrace úředníků, který se dotkne 40 tisíců lidí

© ECR group
V Polsku začal proces lustrace úředníků – v Zákonodárném věstníku byly zveřejněny, a tedy i nabyly platnosti novely zákona O státní službě.

Novely předpokládají mj. zákaz přijímat na státní službu a do státních úřadů bývalé důstojníky a příslušníky bezpečnostních orgánů Polské lidové republiky.

Normativní akt zavádí „zákaz pracovního zařazení osob, které pracovaly nebo sloužily v orgánech státní bezpečnosti v letech 1944 až 1990, anebo byly pracovníky těchto orgánů, a přerušuje pracovní poměry s těmito osobami“.

V souladu se zákonem mají vedoucí v průběhu sedmi dnů poskytnout Institutu národní paměti seznam všech svých pracovníků narozených do 1. srpna roku 1972.

Samotní úředníci ve věku 51 let a starší mají 30 dní na to, aby podali patřičné prohlášení. Nepodání prohlášení nebo potvrzení v něm spolupráce se speciálními službami PLR přivede automaticky k propuštění v průběhu 15 dnů.

Institut národní paměti má pět měsíců na kontrolu prohlášení. Budou-li zjištěny důkazy spolupráce se speciálními službami PLR úřední osoby automaticky přijdou o práci a bude jim zakázána práce ve státních strukturách.

Podle předběžných odhadů Institutu se dotkne lustrace asi 40 tisíců polských úředníků.