Větším dopadem může být pnutí uvnitř poražené koalice i vládních stran. Už to začíná, varuje Jakl

© Facebook / Ladislav Jakl
Ladislav Jakl, publicista a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, vyjmenoval následky porážky vládní koalice v krajských volbách. V rozhovoru pro neČT24 uvedl příčiny propadu strany Pirátů a vysvětlil úspěch koalice Stačilo!.

Část opozice tvrdila, že krajské volby budou referendem o současné vládě. Potvrdila se tato předpověď?

Ladislav Jakl: Jasně, že to tak je. Bývá to tak u všech „mezivoleb“ všude na světě. I když všechny vlády budou tvrdit, že to spolu nesouvisí. Volič to vidí jinak. Vládu v mezivolbách pochválí, pohaní, nebo prostě jen vyvažuje.

Podle průzkumu České televize si dvě třetiny Čechů přejí, aby se výsledky krajských voleb promítly i do celostátní politiky. Bude Fialova vláda brát v úvahu toto přání voličů?

Vláda se určitě nebude chovat podle nějakých průzkumů. Daleko větší dopady může mít pnutí uvnitř poražené koalice i uvnitř vládních stran. Už to začíná. Budou se množit v řadách koalice hlasy typu „to já ne, to oni, já to takhle nechtěl, neposlouchali mě“. Prostě se budou snažit být co nejdál od terče veřejného hněvu. A to vládu rozkolísá.

Koalice Stačilo!, kterou vede komunistická strana, získala zastoupení téměř ve všech krajích. O čem vypovídá jejich úspěch?

Jejich voliči tu byli vždy. Ale předchozí salonní vedení nemohlo tyhle levicové voliče autenticky oslovit.

Je pro Vás překvapením fiasko strany Pirátů v těchto volbách?

Není. Mnoho voličů dříve neprokouklo pirátské postoje coby namířené proti normálnímu životu, prosperitě a lidské svobodě. Podlehli klamu, že Piráti jsou nonkoformisté. Nyní ale vidí, že tahle parta je papalášství a prospěchářství futrál.