Ankara projednává s Moskvou dodávky potravin do Afriky, uvádějí zdroje

© Press Service of the Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation
Ankara projednává s Moskvou dodávky ruských potravin do afrických zemí, které je potřebují, je také řada zemí zainteresovaných v této iniciativě, oznámil zdroj, který se jednání účastní.

Turecko vynakládá úsilí pro realizaci myšlenky o zpracování ruského obilí v Turecku a jeho dodávkách těm nejchudším zemím, prohlásil již dříve prezident Recep Tayyip Erdogan. Řekl také, že se domluvil se svým ruským kolegou Vladimirem Putinem o možnosti dodávat bezplatně ruské obilí a hnojiva do hladovějících afrických zemí. Prezident RF loni na podzim podotkl, že Moskva je ochotna dodat bezplatně těm nejchudším zemím celý objem obilí, který jim byl původně určen v rámci obilní dohody.

„Probíhá jednání o zpracování a přepravě ruského obilí do hladovějících afrických zemí. Nejednou jsme prohlásili, že jsme ochotni udělat vše, co na nás závisí. V diskusích projevila řada zemí zájem o tuto iniciativu a vyjádřila ochotu nám pomoci,“ uvedl zdroj.

Platnost obilní dohody vypršela 18. července, RF uvědomila Turecko, Ukrajinu a OSN o námitkách proti její prolongaci. Prezident Ruska Vladimir Putin dříve zdůraznil, že podmínky dohody vůči Rusku nebyly plněny, a to nehledě na úsilí OSN, protože západní země ani nehodlaly své sliby plnit. Putin nejednou poukázal na to, že Západ vyvážel větší část ukrajinského obilí do svých zemí a že hlavní cíl dohody – dodávky obilí hladovějícím zemím včetně afrických – nebyl nikdy realizován.