Česká společnost je zasažena hlubokou krizí. Nervozita může snadno přerůst do násilí, varuje Budil

© Foto: Facebook/Ivo Budil
Soud dnes poslal do vazby muže obviněného z napadení dvou Ukrajinek. Minulý týden v Plzni proběhl protiukrajinský protest. Do jaké míry se na této náladě podílela vláda a ministr Rakušan? Souběh událostí okomentoval v rozhovoru pro neČT24 antropolog a spisovatel Ivo Budil.

„Moderní národní státy vznikaly až na výjimky na základě dlouhodobého úsilí určitého konkrétního etnika, jehož jazyk, kultura a zvyky dávaly státnímu útvaru jeho svébytný ráz. V uplynulých desetiletích však byla v důsledku masové migrace a globalizace tato národní homogenita narušena. Některé státy se s touto výzvou vyrovnaly lépe, jiné hůře.

V současné době se před uvedenou zkouškou nachází Česká republika. To, zda se podaří začlenit statisíce přistěhovalců z Ukrajiny do jednotného a soudržného politického národa, zásadně ovlivní její charakter a vývoj na řadu generací. Bohužel, česká společnost je nyní zasažena hlubokou krizí, která se dotýká téměř všech složek jejího života. Vláda nese svojí nekompetentností, asociálností a arogancí za tento stav značnou odpovědnost. V dané situaci může nervozita a pocit úzkosti a nejistoty mezi obyvatelstvem snadno přerůst do násilí, které bude diskreditovaná státní moc využívat a podněcovat pro své politické účely,” varuje Ivo Budil.

Zmíněný incident se odehrál 13. srpna v Plasích na Plzeňsku. Dvě ženy z Ukrajiny napadl kolem jedoucí řidič poté, co se zeptal na jejich národnost. Podle policie Ukrajinky napadli celkem tři lidé. Dva další útočníci zatím nebyli zjištěni. Jedna z žen po fyzickém útoku ztratila vědomí a skončila v nemocnici s vážným zraněním. Nyní v Plzni probíhá trestní řízení.