Dedolarizace se nedá zastavit kvůli záměru zemí BRICS vytvořit společnou měnu

© IStockPhoto
Státy BRICS urychlí dedolarizaci, když vytvoří společnou měnu, píše novinářka Claire Bargelèsová z francouzského listu Les Echos.

Domnívá se, že jednou z hlavních otázek na summitu BRICS v JAR, který je naplánován na 22.-24. srpna, bude vytvoření nové společné měny.

„Na tuto skupinu pěti zemí <…> připadá více než 40 % obyvatel světa, téměř čtvrtina světového HDP a 18 % obchodování na planetě. Dost na to, abychom měli peněžní ambice, které jsou zaměřeny na ochranu multipolárního světa, kterému nebudou dominovat Spojené státy, a nakonec se celkově dominance západních zemí stane minulostí,” míní autorka.

BRICS zvažuje také jiné způsoby snížení závislosti na dolaru, včetně zvýšení objemů obchodování v místních měnách, píše novinářka. Eventuální rozšíření mezistátního sdružení díky připojení dalších zemí rovněž může přidat dedolarizaci „nečekaný impuls”.

„Každou noc si kladu otázku, proč mají všechny země obchodovat v dolarech?” řekl v dubnu brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva při jmenování Dilmy Rousseffové prezidentkou finanční instituce BRICS.