Elon Musk označil přední americké masmédium za hlásnou troubu propagandy

© Dimitrios Kambouris
Americký miliardář Elon Musk označil noviny The Washington Post za „hlásnou troubu propagandy“ americké vlády.

Zareagoval tak na článek WP věnovaný odhalovatelům z FBI, kteří vypovídali ve Sněmovně reprezentantů (dolní sněmovně amerického kongresu), kterou kontrolují republikáni.


„The Washington Post se změnily z novin, které zpochybňují pozici státu, v jeho propagandistickou hlásnou troubu,“ napsal Musk v komentáři pod zprávou na Twitteru jednoho uživatele, který na publikaci upozornil.


V článku WP se tvrdí s odvoláním na dopis FBI právnímu výboru Sněmovny reprezentantů, že bývalý i nynější agent tajné služby byli zbaveni přístupu k tajné informaci kvůli „možnému zneužití“ z jejich strany. Přitom sami informátoři prohlásili, že toto rozhodnutí FBI bylo pomstou za jejich výpovědi.


Právní výbor Sněmovny reprezentantů obvinil dříve FBI z vážných porušení a zlořádů. Příslušná zpráva byla zveřejněna ve čtvrtek a zakládá se na výpovědích nynějších a bývalých pracovníků rezortu, kteří „raději riskovali kariéru, aby informovali o zlořádech“ v tajné službě.


„Vedení FBI se snaží v posledních letech stavět se na stranu jedné z politických stran, což znepokojuje pracovníky agentury, kteří pracují na přední linii… Podle slov jednoho z odhalovatelů dnešní FBI, která dovolila, aby ji změnili v politickou zbraň, je zasažena „zhoubným nádorem“, uvádí se v dokumentu.