Evropa se kvůli vojenské psychóze blíží ke katastrofě, prohlásil Szijjártó

© BERTRAND GUAY / AFP
Evropa se „v každém smyslu” blíží ke katastrofě, protože se nehodlá vzdát vojenské psychózy“, prohlásil maďarský ministr zahraničí a zahraničně ekonomických vztahů Péter Szijjártó.

„Evropa se stále víc blíží ke katastrofě, bohužel v každém smyslu. Dnes by se ještě dalo odvrátit ještě větší neštěstí a zachránit mnoho tisíc životů, ale bylo by pro to třeba se zbavit vojenské psychózy. Nemám (již) iluze, že se to stane na dnešním zasedání hlav ministerstev zahraničí zemí EU v Lucemburku,” napsal Szijjártó na sociální síti.

Maďarsko důsledně vystupuje od začátku konfliktu proti sankcím na ruské energie a proti dodávkám zbraní Ukrajině. V březnu 2022 přijal maďarský parlament výnos o zákazu dodávek zbraní Ukrajině z maďarského území. Hlava maďarského ministerstva zahraničí Péter Szijjártó vysvětlil, že se Budapešť snaží zachovat bezpečí v Zakarpatí, kde žijí Maďaři, poněvadž dodávky zbraní přes toto území by byly legitimním terčem ruských vojáků. Vedení země víckrát zdůraznilo, že Maďarsko vystupuje pro co nejrychlejší zahájení mírových jednání.