Evropu varovali před ničivou invazí

© Shutterstock
Evropě hrozí invaze červených ohnivých mravenců (Solenopsis invicta). Uvádí se to v článku pozorovatele listu The Guardian Patricka Barkhama.

„Červený ohnivý mravenec Solenopsis invicta má mohutné žihadlo, poškozuje osevy a může poškozovat také elektrická zařízení včetně automobilů a počítačů,“ uvedl novinář.

Podle jeho slov se tito mravenci již ujali v Itálii a mohou rychle „uchvátit“ i celou Evropu kvůli globálnímu oteplení. Upozornil na to, že se jejich šíření doprovází značným snížením počtu a rozmanitosti představitelů místní květeny a zvířeny.

„Mravenec, který se považuje za jeden z nejnebezpečnějších invazních druhů, může rychle vytvářet „superkolonie“ s několika královnami. Kolonie loví bezobratlovce, větší obratlovce, ničí rostliny a vytlačují místní mravence, hmyz a býložravce,“ napsal Barkham.

Jak podotkl pozorovatel, nynější klimatické podmínky v takových evropských velkoměstech, jako jsou Londýn, Paříž, Řím a Barcelona, jsou pro červeného ohnivého mravence příznivé.

V článku se uvádí, že Austrálie utratila na vymýcení tohoto invazního druhu přes 200 milionů liber šterlinků, nedokázala ho ale úplně zničit.