Izraelské obranné síly provedly tankový útok na severu Pásma Gazy

© Shutterstock
Izraelské obranné síly (IDF) na svém telegramovém účtu uvedly, že v rámci přípravy na „další fáze bojových operací“ provedly tankový útok v severním Pásmu Gazy.

„Izraelské obranné síly přes noc provedly cílený tankový útok v severním Pásmu Gazy v rámci přípravy na další fáze boje…Během operace vojáci lokalizovali a zasáhli velké množství teroristů, teroristickou infrastrukturu a odpalovací místa protitankových střel a připravili bojiště,“ stojí ve zprávě.

Následně se vojáci vrátili na izraelské území.

7. října byl Izrael vystaven bezprecedentnímu raketovému útoku z Pásma Gazy v rámci operace Bouře Al-Aksá, kterou vyhlásilo vojenské křídlo palestinského hnutí Hamás. Po masivních raketových úderech navíc bojovníci organizace pronikli do příhraničních oblastí na jihu Izraele. Izraelská armáda v reakci na to zahájila operaci Železné meče proti Hamásu v Pásmu Gazy. Několik dní po útoku převzala izraelská armáda kontrolu nad všemi obcemi u hranic s Gazou a začala na území sektoru provádět letecké údery na objekty, včetně civilních.

Izrael rovněž oznámil úplnou blokádu Pásma Gazy, byla pozastavena dodávka vody, potravin, elektřiny, léků i paliva.

Počet obětí v Pásmu Gazy přesáhl 6,5 tisíce lidí, přes 17 tisíc bylo zraněno. V Izraeli podle místních úřadů zemřelo více než 1,3 tisíce lidí.