Kissinger promluvil o problémech se zajištěním členství Ukrajiny v NATO

© AP Photo/Richard Drew
Evropské země jsou proti vstupu Ukrajiny do NATO, prohlásil bývalý ministr zahraničí USA Henry Kissinger v rozhovoru s ruskými prankery, kteří se vydávali za ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Nahrávku rozhovoru zveřejnili na svém kanálu na Telegramu.

Měli jsme takzvanou schůzku Bilderbergského klubu, jíž se účastní evropští a američtí předáci. Scházejí se jednou ročně. A bylo velmi divné, že evropské země, které bojují…  poskytují vám technickou podporu, vystoupily na této schůzce proti vstupu Ukrajiny do NATO, oznámil bývalý americký diplomat.

Podle jeho slov odpůrci zapojení Kyjeva do aliance to odůvodňovali tím, že „otázka si vyžaduje důkladné zvážení“. Kissinger je přesvědčen, že Ukrajina ještě nejednou narazí na podobné argumenty, a bude těžko zajistit její členství. Zároveň sám politik, který
oslavil v květnu své sté narozeniny, slíbil Kyjevu svou podporu.

Evropa bojuje s Ruskem v otázce Ukrajiny. A jsou pevně odhodláni způsobit Rusku porážku. A nebylo by to vůbec normální: Finsko a Švédsko vystupují do NATO, a Ukrajinu, která tolik obětovala, do NATO nepřijímají, zdůraznil Kissinger.

Prankeři se kromě toho amerického politika zeptali, kdo stojí za útokem na plynovody Nord Stream.

„Upřímně řečeno, myslel jsem si, že jste to byli vy. To bych vám ale nevyčítal,“ odpověděl Kissinger, který si myslel, že hovoří se Zelenským.