Kopie nebo originál? Kotrba rozluštil šarádu jménem Progresivní Česko

© www.lupa.cz
Bývalý ministr zahraničí Petříček oznámil založení Progresivního Česka. Nové hnutí prý sjednotí liberální síly proti současné opozici a vlastencům. Politolog Štěpán Kotrba se domnívá, že reálnou konkurenci pro levici nevytvoří. S Progresivním Slovenskem má málo společného, řekl pro neČT24.

Pane Kotrbo, mohl byste tuto iniciativu zhodnotit? Jaká očekávání s novou stranou spojujete?

Štěpán Kotrba: Žádná. Petříček i Buzková byli poněkud nekompatibilní i s podobou ČSSD, reprezentovanou v eurovolbách Šmardou a Zaorálkem. Je otázkou, zda se z toho vytvoří thinktank, hnutí či partaj. Dva jsou málo i do mariáše.

Bude to skutečně levicová strana nebo pouhá kopie Progresivního Slovenska?

Jedno přísloví říká, že do hlav a do melounů nevidíš bez rozbití obalu. Podle názvu soudit nelze. Šimečka je zkušený aktivista s rozsáhlým sociálním kapitálem a zázemím svého manažera a investora, podnikatele Ivana Štefunka, kdysi dávno „ľavičiara” z uskupení Mladá demokratická ľavica. Lidé se ale mění... Šimečka je čistý liberál unijní skupiny Renew Europe, kovaný sorosovec, školený v Oxfordu. Buzková je už postarší dáma, která své politické já objevila těsně po sametu a po Zemanově boku tu sociálně liberální podobu příliš neukazovala. Nechala se unášet proudem. Petříček je přerostlý asistent, který toho moc nedokázal.

Může toto hnutí vytvořit konkurenci pro tradiční levici v podobě KSČM nebo Sociální demokracie?

Ne, v žádném případě. Možná spolu s nimi odejde dienstbierovská část členů SOC-DEM, kterou určitě nová předsedkyně Maláčová postrádat nebude. Opustíš-li mne, zahyneš, opustím-li tě, nezahynu. Přiznám se, že si Buzkovou a Konečnou nedovedu představit jako koaliční partnerky... Neshodly by se v ničem. V ekonomice, sociálních věcech, ve vzdělání, v zahraniční politice, v obraně... Snad jedině v průmyslové politice, ale Buzková se kdysi přivazovala k vratům od Temelína, tak nevím...