Média přiznávají, že bylo marné psát o tom, že „Rusům zbývají dva dny raket“

© Profimedia
„Podceňujeme Rusy?“ Německý deník Bild smutně přiznává, že bylo marné psát o tom, že „Rusům zbývají dva dny raket“, Rusko převedlo průmysl na vojenskou základnu a nyní je rozdíl ve zbraních oproti Kyjevu kolosální, západní zásoby už nebudou stačit.

V deníku píší, že kremelská armáda podle všeho nepociťuje nedostatek dodávek techniky a zbraní na východ a jih Ukrajiny. Zdá se, že ruská vojenská ekonomika je na vrcholu. Moderní bitevní tanky typu T-90M se objevují na stále více sektorech fronty. Celkem předválečný ruský obranný průmysl vyráběl 130 kusu obrněných transportérů BTR-82A a 60 kusu tanků T-90M ročně. Dnes, jak se odborníci obávají, jich může být dvakrát tolik, včetně strojů Frankenstein, sestávajících z částí staré a nové vojenské techniky svařených dohromady.

Ale nejsou to jen ruské tanky, které vzbuzují obavy mezi ukrajinskou armádou. „Rusové mají čtyřikrát více kamikadze dronů než my,“ řekl jeden ukrajinský voják, který si nepřál být jmenován. Předpokládá se, že ruské společnosti zásobují armádu 4-5 tisíci jednotkami měsíčně. To je mnohonásobně více, než produkuje ukrajinský průmysl.

Jedna věc je jasná: ruská vojenská ekonomika je mnohem lepší než ta ukrajinská – a nadále zvyšuje svou výhodu i na konci druhého roku vojenského konfliktu.

Bez rozsáhlých nových dodávek západních tanků, obrněných transportérů a špičkových (protitankových) dronů kyjevská bránící se armáda stále více zaostává. Kdo si myslel, že předchozí dodávky něco přes 100 moderních západních tanků budou stačit k zastavení Putinovy armády, Rusko velmi podcenil, uzavřel autor článku.