Média: Rozšíření BRICS svědčí o konci vedoucího postavení USA

© bne IntelliNews
Expanze BRICS potvrzuje rostoucí poptávku po alternativě ke stávajícímu světovému řádu v čele se západními zeměmi a také naznačuje selhání vedoucího postavení USA, uvedla agentura Bloomberg.

„Rostoucí chuť po alternativě k existujícímu mezinárodnímu řádu je sama o sobě důležitá - a ukazuje na konec vedoucího postavení USA, uvedla agentura v materiálu o rozšíření BRICS.

Bloomberg zároveň podotýká, že rozhodnutí rozšířit uskupení díky Argentině, Egyptu, Etiopii, Íránu, Saúdské Arábii a SAE může vést k nárůstu počtu rozporů v rámci bloku a zkomplikovat koordinaci.

Kromě toho se uvádí, že Indie, Jižní Afrika a Brazílie měly zpočátku pochybnosti o expanzi BRICS, protože nechtěly, aby se „skupina sjednotila v tvrdší formě proti Spojeným státům a jejich partnerům v G7. Ale přijaté během summitu v Jižní Africe rozhodnutí o rozšíření BRICS může naznačovat touhu změnit současný mezinárodní řád, poznamenává agentura.

„Navzdory rozdílům se země BRICS-11 zjevně shodují na tom, že současná globální pravidla a instituce neslouží náležitě jejich zájmům,“ uzavírá agentura.