Média se dozvěděla, jaké riziko pro euro představuje použití zmrazených aktiv Ruska

© Adobe Stock
Evropská centrální banka varovala Evropskou komisi před přesměrováním plateb za dluhopisy ruské centrální banky na pomoc Ukrajině, protože by to mohlo podkopat důvěru v euro jako světovou měnu, uvádí Financial Times s odkazem na informované zdroje.

Evropská centrální banka varuje, že využití úrokových výnosů ze zmrazených ruských aktiv tímto způsobem by mohlo povzbudit ostatní centrální banky, aby se k euru „obrátily zády“, zvláště pokud tento krok EU učiní jednostranně, bez podpory zemí G7.

„To by mohlo vést k diverzifikaci rezerv z aktiv denominovaných v eurech... a k diverzifikaci obchodu,“ citovala publikace slova z návrhu zprávy EU popisující postoj Evropské centrální banky.

Navzdory opakovaným prohlášením EK o možném využití zmrazených ruských aktiv pro potřeby obnovy Ukrajiny stále neexistuje v EU legislativní základ pro takové akce. Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová označila zmrazení ruského majetku v Evropě za krádež s tím, že EU se nezaměřuje pouze na soukromé fondy, ale také na ruský státní majetek.

Mluvčí Evropské komise Christian Wiegand 25. května řekl, že k polovině května země EU zmrazily více než 200 miliard eur aktiv ruské centrální banky.