Ministerstvo zahraničí JAR zaručuje imunitu účastníkům summitu BRICS

© Alexander Zemlianichenko/AFP
Ministerstvo zahraničí Jihoafrické republiky zaručuje poskytnutí diplomatické imunity účastníkům schůzky ministrů v červnu a summitu BRICS v srpnu. Vyplývá to z prohlášení MZV JAR.

„V souladu s udělenou mi pravomocí… uznávám ministerskou schůzku BRICS, která se má konat v Kapském městě, Jihoafrická republika, 1. a 2. června roku 2023, a 15. summit BRICS, který se bude konat v Johannesburgu, Jihoafrická republika, 22. až 24. srpna roku 2023, za účelem poskytnutí imunit a privilegií předpokládaných v části 6(1) zmíněného Zákona,“ uvádí se v prohlášení ministryně zahraničí JAR Naledi Pandorové, které bylo zveřejněno ve vládním věstníku.

Diplomatická imunita, která bude poskytnuta účastníkům summitu BRICS v Jihoafrické republice, se však nerozšiřuje na zatykače mezinárodních soudů, oznámili také na MZV JAR.

„Jde o standardní poskytnutí imunity, které uplatňujeme pro všechny mezinárodní konference a summity pořádané v Jihoafrické republice nezávisle na úrovni účastníků. Imunity se poskytují konferenci, ne konkrétním osobám. Mají ochránit konferenci a její účastníky před jurisdikci hostící strany na dobu konání konference. Tyto imunity neruší žádné zatykače, které mohou být vydány jakýmkoli mezinárodním soudem vůči kterémukoliv účastníku konference,“ uvádí se prohlášení rezortu.