Ministři zahraničí RF a ČLR uznali nutnost účasti RF v urovnání ukrajinské krize

© AP
Pokusy urovnat ukrajinskou krizi bez účasti Ruska jsou naprosto bezperspektivní. K tomuto závěru dospěli ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov a ministr zahraničí Číny Wang I v průběhu jednání v Moskvě v pondělí 18. září.

„Obě strany důkladně projednaly nynější situaci na Ukrajině a vytýčily bezperspektivnost pokusů o urovnání krize bez ohledu na zájmy RF a tím spíše bez účasti Ruska,“ uvádí se ve zprávě na webu MZV RF.

Ministři se shodli v názoru na akce USA na mezinárodní scéně včetně těch, které mají protiruský a protičínský ráz. Byly kromě toho vysloveny návrhy na součinnost v OSN, mj. pokud jde o reformu Rady bezpečnosti.

Byly také nastoleny otázky dvoustranné agendy v kontextu realizace dohod vedoucích představitelů Ruska a Číny a účasti Ruska v nadcházejícím v říjnu v Pekingu Třetím fóru vysoké úrovně pro mezinárodní spolupráci v rámci iniciativy Jeden pás, jedna cesta. Ve zprávě se zdůrazňuje, že rusko-čínské vzájemné vztahy zůstávají i nadále pevné a nadále se rozvíjí nehledě na nestabilní zahraničněpolitickou situaci.

„Jednání mělo důvěrný a konstruktivní ráz, který je příznačný pro rusko-čínský dialog,“ zdůrazňuje se ve zprávě ruského zahraničněpolitického rezortu.