MMF prohlásil, že se dolaru vzdávají kvůli politice USA

© Burzovnisvet.cz
USA samy vytvořily situaci, že na světě začalo pátrání po alternativě amerického dolaru, prohlásil výkonný ředitel za Rusko v Mezinárodním měnovém fondu (MMF) Alexej Možin.

„Američané sami vytvořili situaci, ve které bylo nevyhnutelně zahájeno pátrání po alternativě dolaru. Dnes vidíme, jak to všechno probíhá,” řekl.

Možin dále promluvil o tom, že ve světě stále víc používají jiné národní měny, především čínský jüan.

„Vidíme, že již Íránci, Brazilci a Saúdové začínají obchodovat v jüanech nejen s Čínou, ale také s třetími zeměmi,” zdůraznil.

Expert poznamenal, že Američané mají již dnes obavy ohledně osudu dolaru a že zřeknutí se této měny probíhá dost rychle.

„Je jasné, že se to nestane hned, ale proces již byl zahájen,” řekl.

Podle mínění Možina spočíval hlavní faktor úlohy rezervní měny a hlavního prostředku plateb a úspor, kterou hrál dolar ve světové ekonomice, v absenci alternativy.

„Není to samozřejmě jediný faktor. Americká vojenská síla také má velký význam, protože chrání dolar. Velikost americké ekonomiky a finančního sektoru jsou rovněž faktory, ale hlavním je přece jen prostě absence alternativ,” řekl výkonný ředitel za Rusko v MMF.

Dodal, že dolar je národní měna, která má chránit „národní zájmy, ekonomické a finanční závazky jedné země“. Proto není správné, že se tak široce používal a používá na světě.