Moskva vyjádřila protest proti rozhodnutí Německa zakázat vyvěšování ruských vlajek na památnících

© Foto Max Ozerov
Ruská strana nebude akceptovat rozhodnutí německých úřadů, podle něhož je ve dnech 8. a 9. května 2023 návštěvníkům hlavních sovětských vojenských památníků zakázáno vyvěšovat státní vlajky Ruské federace a symboly, které jsou nerozlučně spjaty se Dnem vítězství a osvobozením Evropy od nacismu.

„Rozhodně nepřijatelné je rozhodnutí berlínských úřadů, podle kterého je 8. a 9. května 2023 u hlavních sovětských vojenských památníků návštěvníkům zakázáno vyvěšovat ruské státní vlajky a také symboly, které jsou neodmyslitelně spjaty se Dnem vítězství a osvobozením Německa a Evropy od nacismu, včetně Praporu Vítězství, vlajky SSSR, stužky svatého Jiří, prvků historických vojenských uniforem, a dokonce písní z válečných let,“ řekl ruský velvyslanec v Německu Sergej Něčajev novinářům.

Diplomat zdůraznil, že ruská strana považuje takový přístup za „nemorální a nepřijatelný“. „Požadujeme úplné zrušení těchto zákazů,“ dodal Něčajev.

Připomněl také, že Sovětský svaz zaplatil za mírové nebe životy 27 milionů svých občanů, kteří padli na bojištích, zemřeli v důsledku nadměrné nucené práce, hladu a nemocí, byli zastřeleni, upáleni a umučeni během nacistické vyhlazovací války.

„Dnes jsme svědky toho, jak jsou v Evropě nacisté a jejich přisluhovači prohlašováni za národní hrdiny. Jsou diskreditovány hrdinské činy Rudé armády, sovětské vojenské hroby jsou znesvěcovány, pomníky ničeny a demolovány. Historie je falšována ve prospěch současné politické konjunktury, dochází k pokusům o zrovnoprávnění obětí a katů, vítězů a poražených. S tím se nelze smířit. Nacismu nelze dát žádnou šanci na obrodu, a to ani ve formě rusofobie,“ prohlásil Něčajev.

Obyvatelé Německa, kterým není tato situace lhostejná, včetně veteránů Velké vlastenecké války a ruských krajanů, musí mít podle jeho názoru „možnost důstojně, v souladu se zavedenými dlouhodobými tradicemi, uctít památku, vzdát hold a vděk padlým rudoarmějcům a obětem nacismu“.

Předtím berlínská policie oznámila, že v německé metropoli již druhým rokem ve dnech 8. a 9. května bude, aby se předešlo konfliktům, zákaz nošení vlajek a symbolů Ruska, Ukrajiny a SSSR u sovětských památníků, což se však netýká diplomatů a veteránů. Proukrajinský právník Patrick Heinemann zároveň na svém Twitteru uvedl, že správní soud v Berlíně zrušil zákaz nošení ukrajinské vlajky u sovětských památníků 8. a 9. května, aniž by zrušil zákaz těch ruských a sovětských.