Mýtné v centru Prahy? Musílek varuje před dopravním chaosem a zácpami netušených rozměrů

© Archiv Václava Musílka
Magistrát a pražští rádní řeší zavedení mýta od roku 2024. Podrobnosti návrhu sdělil vedoucí odboru dopravy Prahy 14 Petr Vomáčka a spustil tím pozdvižení na sociálních sítích. K mýtu v historickém centru a jeho následkům se pro neČT24 vyslovil předseda krajské organizace Trikolory Václav Musílek.

„Předně je třeba říci, že žádné nařízení magistrátu o poplatku za vjezd do centra Prahy neexistuje. Toto téma bylo záměrně rozehráno jednak náměstkem primátora Hřibem, jednak progresivistickou radnicí Prahy 1. Realita je taková, že jde pouze o námět, ke kterému se mají dokonce roku vyjádřit ty městské části, které s Prahou 1 sousedí. K nim patří i „moje“ Praha 8, a mohu téměř s jistotou garantovat, že naše stanovisko bude negativní. Pokud jde o samotné mýtné, kdosi moudrý kdysi napsal něco v tom smyslu, že mýta, cla a poplatky jsou symbolem chudoby, naopak volný pohyb je symbolem bohatství. Zcela s tím souhlasím,“ poznamenal JUDr. Václav Musílek z Trikolory.

S informací o poplatku ve výši 200 korun za vjezd na část území historického centra Prahy 1 přišel na sociální síti Petr Vomáčka. Následně svůj původní příspěvek opravil a doplnil o sdělení radních pro dopravu z jiných městských částí. Mýtné by se nemělo dotýkat rezidentů, kanceláří a podniků se sídlem v centru města.

Finální znění vyhlášky o mýtném ovšem nebylo finalizováno ani schváleno, konstatoval primátor Prahy Bohuslav Svoboda. Potvrdil to i radní pro dopravu Zdeněk Hřib, který návrh avizoval v květnu letošního roku. Kvůli intenzitě automobilové dopravy podle něho dochází ke zpožďování tramvají i autobusů. Kvůli tomu by se měl zpoplatnit vjezd na Smetanovo nábřeží, přilehlou Divadelní ulici a na Malé Straně na Karmelitskou, částečně do ulic Jilská, Karolíny Světlé a Betlémské.

Přínos mýtného není jednoznačný

Podle mluvčího Ústředního automotoklubu ČR Igora Siroty toto omezení ovšem zatíží dopravu v Praze 2 a Praze 6 kvůli neukončené stavbě pražského okruhu. Prospěšnost mýta pro dopravní situaci v hlavním městě zpochybnil i Musílek.

„Věřím, že žádné takové rozhodnutí nepadne, takže nijak. Jeho případné důsledky by byly zřejmé. Praha 1 trpí hlavně magistrálou, na tu by se omezení nevztahovalo. Ostatní doprava by se ocitla v naprostém chaosu, dopravní zácpy (správně kongesce) by všude v okolních městských částech narostly do netušených rozměrů. Například představa, že by doprava z Rohanského nábřeží nemohla pokračovat do centra bez zaplaceného mýta je zcela mimo realitu,“ domnívá se právník.

Navíc podle něho náhradní infrastruktura zajištující plynulou dopravu v hlavním městě není připravená. Brání tomu i členové stran Pirátů a Prahy Sobě. Zejména na podzim loňského roku přišli Piráti s návrhem na dostavbu okružní 19kilometrové tramvajové trasy, která by měla propojit všechny nádraží a odlehlé části města.

„Žádná náhradní infrastruktura samozřejmě neexistuje. Ona v Praze horko těžko funguje ta základní. A když k tomu připočteme politické nepřátele automobilové dopravy z řad Prahy Sobě a Pirátů, je výsledek katastrofální. Jediným štěstím jsou pokročilé technologie navigací, které dokážou těm, kdo je používají i ve vnitřní Praze většinou nalézt trasu, která je jakž takž průjezdná. Je to také štěstí pro politiky na pražské radnici, protože jinak by jim hrozila další defenestrace,“ konstatoval Václav Musílek.