MZV RF: EU bude uskutečňovat fakticky vnější řízení Moldavska

© Photo: European Parliament
Evropská unie bude řídit Moldavsko pod rouškou partnerské mise, jejíž zřízení bylo oznámeno 24. dubna, uvádí se v prohlášení oficiální mluvčí MZV RF Marie Zacharovové na webových stránkách ruského zahraničněpolitického rezortu.

„Evropská unie se pokouší stále aktivněji upevňovat v postsovětském prostoru. Jako nástroje užívá rozvinutí svých „polních táborů“. Když zdůrazňují „partnerský“ charakter nové mise, představitelé EU jako vždy chytračí. Zřizuje se v duchu Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. Ta rouška by neměla vytvářet žádné iluze ohledně toho, čím se tam budou zabývat představitelé EU, kteří budou de facto řídit Moldavsko zvenčí,“ řekla diplomatka.

S ohledem na transformaci EU v geopolitický nástroj USA a NATO, které zaujímají vůči Rusku otevřeně konfrontační postoj, bude nová mise sotva napomáhat stabilizaci situace v Moldavsku, řekla v závěru Zacharovová.

Ministři zahraničí EU na zasedání v Lucemburku 24. dubna zkoordinovali zřízení civilní partnerské mise pro obranu a bezpečnost Moldavska. Jejími úkoly budou mj. zvyšování stabilní bezpečnosti země v oblasti krizového řízení, odpor hybridním hrozbám včetně kybernetické bezpečnosti, a také čelení zahraničním informačním manipulacím a zasahování.