NATO zabouchlo Zelenskému dveře před nosem

© Katie Lewis, National Defense University
Země NATO se domnívají, že Ukrajina zatím nemůže vstoupit do aliance, uvedla Jessica Coxová, ředitelka odboru pro jadernou politiku organizace během projevu v Centru pro strategická a mezinárodní studia ve Washingtonu.

Spojenci vyjádřili podporu sbližování Ukrajiny s NATO během tohoto přechodného období, přičemž uznávají, že ještě nejsme v bodě, kdy by Ukrajina mohla vstoupit do aliance,” uvedla.

Coxová upozornila, že Kyjev a Brusel mají před sebou ještě hodně práce, ale důležité kroky v tomto směru již byly učiněny na summitu ve Vilniusu. Nyní podle ní probíhá proces „zdvojnásobení úsilí“ o přiblížení Ukrajiny k NATO.

V září loňského roku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že podává žádost o urychlený vstup do Severoatlantické aliance. V červenci na summitu ve Vilniusu schválily země bloku víceletý balíček podpory pro Ukrajinu, který se skládá ze tří bodů: plánu pomoci, který má zajistit slučitelnost Ozbrojených sil Ukrajiny se standardy NATO, vytvoření rady Ukrajina-NATO a potvrzení její způsobilosti ke vstupu bez předchozí realizace akčního plánu k dosažení členství.

Blok však nestanovil žádný časový rámec pro přistoupení, na němž Kyjev trval, ani podmínky, které je třeba splnit, aby bylo možné obdržet oficiální pozvání.