Paroubek z Číny: Putin byl přijat velmi dobře. Takhle se česká vláda sama dostane do izolace

© Foto: Facebook / Jiří Paroubek
Cesta ruského prezidenta Vladimira Putina do Číny na fórum iniciativy nové Hedvábné stezky (Jedno pásmo, jedna cesta) opět vyvrátila tezi vymyšlenou Západem o izolaci Ruska. Summitu se zúčastnil i expremiér a zakladatel spolku Nespokojení Jiří Paroubek, který popsal pro neČT24 zákulisí jednání.

„Prezident Putin byl přijat velmi dobře a stejně tak jeho projev. Nikdo z cca 4000 účastníků v sále v průběhu projevu neodešel. A byli tam lidé z desítek zemí z celého světa,“ uvedl Paroubek s tím, že projev ruského prezidenta byl věcný.

Politik ocenil i význam fóra, které se v roce 2023 v Číně konalo již potřetí. Fóra se účastní země, které se připojily ke stejnojmenné čínské iniciativě. První fórum Jedno pásmo, jedna cesta se konalo 14. – 15. května 2017 v Pekingu, druhé tamtéž 25. – 27. dubna 2019. Samotný koncept Jedno pásmo, jedna cesta představil Si Ťin-pching v roce 2013 a cílem bylo vytvoření tranzitní a dopravní infrastruktury mezi Čínou, zeměmi Eurasie a Afriky, později se do iniciativy začaly zapojovat i země Jižní Ameriky. Celkem se k srpnu 2023 iniciativa tak či onak dotkla 155 zemí.

„Tyto investice vytváří nové pracovní příležitosti a samozřejmě jsou hnací silou rozvoje obchodu, a tedy rozvoje ekonomik desítek zemí. Podstatné je, že projekt Jedno pásmo, jedna cesta tak přispívá k rozvoji životní úrovně lidí v zemích, kde tyto investice jsou uplatňovány. Je to vlastně nejvýznamnější ekonomický projekt světového významu dneška. Je pro mě zajímavé slyšet výsledky, kterých je dosahováno v jednotlivých zemích,“ prohlásil Paroubek.

Paroubek také ohodnotil kritiku některých evropských lídrů a českých politiků, kteří odsoudili setkání na fóru maďarského premiéra Orbána s ruským prezidentem.

„Takhle se česká vláda sama dostane do izolace. Aby mohla pracovat v zájmu země, musí v EU manévrovat. Pro velké je jako partner příliš malá, a tak se musí zkusit opírat o sousední země. S těmi spíše nalezne společné zájmy,“ reagoval.

Jeden pás, jedna cesta

Ve středu se ruský prezident Vladimir Putin v rámci fóra Jedno pásmo, jedna cesta v Pekingu setkal s předsedou ČLR Si Ťin-Pchingem. Lídři obou zemí se shodli na tom, že budou podporovat integraci iniciativ Jedno pásmo, jedna cesta a EAES a také i nadále posilovat spolupráci v rámci mezinárodních mechanismů, jako je OSN, SCO, G-20 a neustále obohacovat obsah rusko-čínských vztahů.

V rámci účasti ruského prezidenta na fóru Jedno pásmo, jedna cesta také proběhlo jeho setkání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.