Policie Saska: Ukrajinci se stali lídři v pašování migrantů do Německa

© Reuters
Občané Ukrajiny se stali podle výsledků první poloviny roku 2023 rekordmany v počtu zadržených pašeráků, kteří přepravují migranty do Německa, oznámil deníku Bild mluvčí saské policie Marcel Pretsch.

„Asi 139 kilometrů hranice s Polskem a 453 kilometrů s Českem. Uprchlíci se přepravují denně přes saskou hranici. Nyní ale zaznamenává spolková policie nový fenomén: najatí pašeráci z mafie, která se zabývá přepravou lidí, v poslední době stále častěji přijíždějí z Ukrajiny,“ uvádí se v příspěvku.

Jak podotkl Pretsch, v první polovině roku Ukrajinci vytlačili Syřany, kteří byli lídry v počtu zadržených pašeráků v letech 2021 a 2022. Třeba na české hranici bylo za půl roku zadrženo 37 občanů Ukrajiny, 24 občanů Česka a 18 rodáků z Uzbekistánu, na polské hranici 29 Ukrajinců, 19 Syřanů a 11 Bělorusů.

Jak oznámil deníku mluvčí policie, je tato tendence spojena s finančními problémy, kvůli nimž se pokoušejí občané některých zemí vydělat „rychlé peníze“. „Díky blízkosti k Německu je teď možné verbovat Ukrajince rychleji,“ řekl. Podle slov okružního soudce Simona Wiedmera dostávají Ukrajinci návrhy na zaměstnání od svých krajanů v chatech na Telegramu.

Jak oznámila dříve Evropská pohraniční agentura (Frontex), počet zjištěných nelegálních migrantů na hranicích Evropské unie byl v prvních osmi měsících letošního roku největší od roku 2016.