Předseda MOV odsoudil rozhodnutí Ukrajiny o zákazu soutěžit s Rusy

© Foto Anton Denisov
Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach řekl, že nechápe ukrajinskou vládu, která se rozhodla, že ukrajinští sportovci se nebudou účastnit turnajů, v nichž soutěží Rusové a Bělorusové.

Ministerstvo mládeže a tělovýchovy Ukrajiny již dříve na oficiálních stránkách zveřejnilo nařízení, podle něhož mají ukrajinští sportovci zakázáno účastnit se soutěží společně s Rusy a Bělorusy. Později se objevila aktualizovaná verze dokumentu, kde byla formulace „zakázat oficiálním delegacím národních týmů Ukrajiny účastnit se mezinárodních sportovních soutěží, kterých se účastní sportovci z Ruské federace a/nebo Běloruska“ změněna na „nevysílat oficiální delegace ...“.

„Pokud jde o ukrajinské sportovce, ti se nezúčastnili právě těch turnajů v judu a taekwondu. Nedovolila jim to vlastní vláda, stali se obětí vlastních sankcí. Absolutně nechápu, proč to ukrajinská vláda dělá. Připravuje tak ukrajinské sportovce o možnost kvalifikovat se na olympiádu a potěšit své fanoušky. Proč mohou Ukrajinci soutěžit s Rusy v tenise, ale ne ve stolním tenise?“ podivil se Bach během zasedání MOV.

„Stovky milionů lidí by mohly sledovat, jak jsou ukrajinští sportovci zastoupeni a soutěží na olympijských hrách. Naším cílem je vytvořit možnost jejich účasti. Podpoříme každého konkrétního Ukrajince, který chce na olympiádě soutěžit,“ zdůraznil Bach.