Vozrožděnije: Přesun pomníku Sovětské armády je snaha americké ambasády vyvolat občanskou válku

© fishki.net
Bulharská vláda učinila krok k demontáži pomníku Sovětské armády v Sofii, píší bulharská média.

Bulharská vláda změnila status pomníku z „veřejného státního majetku“ na „soukromý státní majetek“ (v Bulharsku existují dva typy státního majetku. Veřejný státní majetek zahrnuje objekty národního významu určené k obecnému užívání, do soukromého státního majetku patří vše ostatní – pozn. red.).

Městská rada Sofie v březnu rozhodla o přesunutí pomníku do Muzea socialistického umění nebo do „jiného vhodného prostoru“, který není v centrální části hlavního města.

Parlamentní strana Vozrožděnije je kategoricky proti dnešnímu rozhodnutí vlády. Strana uvedla, že téma přesunu pomníku rozděluje bulharskou společnost, a obvinila americkou ambasádu z podněcování konfliktu.

Útok na pomník Sovětské armády může vést k tomu, že Ruská federace prohlásí Bulharsko za „nepřátelský stát“, domnívá se vedení strany Vozrožděnije.

„Ambasáda (americká - pozn. red.) se opět snaží vyvolat konflikt v bulharské společnosti a vyprovokovat občanskou válku, která, jak víme, je krutá a neexistují v ní žádné morální překážky. Zaoceánští páni naší loutkové vlády nás důsledně a tvrdošíjně vedou prostřednictvím jejích představitelů podle ukrajinského scénáře,“ uvádějí média postoj parlamentní strany.