Přípravy na výrobu prvních ruských stíhaček Checkmate byly zahájeny

© Andrej Lubimov
Rusko zahájilo přípravy na výrobu prvních vzorů lehkých stíhaček páté generace Checkmate, uvedla tisková služba státní korporace Rostec před veletrhem leteckého a kosmického průmyslu Dubai Airshow 2023.

Checkmate měl na této letecké přehlídce v roce 2021 zahraniční premiéru.

Na základě provedených prací byly provedeny změny v konstrukci, které upravily i termín prvního letu. Dnes byla konstrukční dokumentace předána výrobnímu závodu a byly zahájeny přípravy na výrobu prvních modelů,“ uvedla ruská státní korporace Rostec.

Po prezentaci Checkmate byla uspořádána zpětná vazba s potenciálními zákazníky a byly upraveny náklady na projekt a jednotlivá technická řešení.

Tím se výrazně zvýšila konkurenceschopnost a obchodní atraktivita ruského jednomotorového letounu a také se snížila technická rizika při jeho vývoji,“ zdůraznil Rostec.

Checkmate je první ruský jednomotorový letoun páté generace vyvinutý společností Suchoj (součást Sjednocené letecké korporace Rostec).

Letoun byl představen v červenci 2021 na leteckém salonu MAKS 2021. Zahraniční premiéra se uskutečnila téhož roku na leteckém veletrhu v Dubaji. Klíčovými vlastnostmi stroje jsou nízká viditelnost, nízké náklady na letovou hodinu, otevřená architektura a vysoké výkony z hlediska hospodárnosti.

Hmotnost užitečného zatížení přesahuje sedm tun. Stíhačka bude schopna zasáhnout až šest cílů současně. Jednomotorový letoun bude mít rychlost 1,8 Machu a bojový rádius tři tisíce kilometrů. Instalační série stíhaček Checkmate má být vyrobena v roce 2026.