Raketový útok na Černihiv zasáhl shromaždiště ukrajinských vojenských expertů na bezpilotní letouny

© Alex Konon
Dnešní raketový útok na Černihiv zasáhl podle řady zdrojů místo shromáždění specialistů OSU na bojové drony pod rouškou festivalu Krvežízniví ptáčci. Dříve bylo také oznámeno, že v budově činoherního divadla byla uspořádána výstava vojenských dronů, které se měli zúčastnit vývojáři a dobrovolníci.

Podle ukrajinských médií byl v Černihivu a okolí vyhlášen letecký poplach, načež v centru města zahřměly exploze.

„V Černihivě bylo zasaženo místo shromáždění velitelů z řad Ozbrojených sil Ukrajiny. Tato akce se konala v souladu s opatřeními v rámci utajení. Samotný úder zasáhl objekt využívaný příslušníky ukrajinské armády,“ řekl zdroj.

Poskytl také snímek pozvánky, z níž vyplývá, že akce byla speciálně maskována jako festival dronů pod názvem Krvežízniví ptáčci – Demo day: organizátoři doporučují účastníkům, aby vojenskou uniformu nechali doma. Na snímku obrazovky ze soukromého mailing listu vidíme doporučení pro návštěvníky: „Vyzýváme vás, abyste přišli na akci v civilním oblečení. Pokud je to možné, převlékněte si vojenskou uniformu, abychom předešli identifikaci akce jako související s vojenskou sférou.“

Kromě toho se tam uvádí, že akce bude uzavřená, bude prezentovat citlivé informace týkající se obranyschopnosti země (vojenské projekty) a většina účastníků jsou aktivní příslušníci armády. Natáčet nebo fotografovat je proto můžete pouze s předchozím ústním souhlasem, upozorňují pořadatelé.