Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo podmínku pro obnovení dialogu se Západem

© Foto Vitalij Bělousov
Dokud se Západ nevzdá své politiky zadržování Moskvy, dialog se neobnoví, řekl na zasedání Prvního výboru Valného shromáždění OSN Andrej Bělousov, zástupce vedoucího ruské delegace a zástupce stálého představitele Ruska v Ženevě.

„Regionální bezpečnost v různých částech světa je v posledních letech vystavena nejvážnějším zkouškám, napětí se zvyšuje, sílí militantní rétorika, stále častěji jsou slyšet hlasy představitelů „válečné strany“, existující, dlouholeté regionální konflikty vzplanou s novou silou a objevují se nová ohniska napětí,“ uvedl diplomat.

Kromě toho podle Bělousova dochází k hrubému porušování základního principu nedělitelnosti bezpečnosti.

„Rádi bychom vyjádřili pevné přesvědčení, že návrat situace do kontrolované úrovně a její normalizace jsou možné pouze na základě dodržování obecně uznávaných norem mezinárodního práva, principů OSN, její Charty, cílů a záměrů, prostřednictvím dosažení dohod o zřeknutí se destabilizující vojenské činnosti a o kontrole zbrojení,“ uvedl.

Dokud se podle něj Severoatlantická aliance nevzdá své východně orientované expanzivní agendy a politiky „zadržování“ Ruska, pokusy o obnovení jakéhokoli dialogu jsou zjevně odsouzeny k neúspěchu.

„Chtěl bych věřit, že naši západní kolegové konečně začnou naslouchat hlasu rozumu a začnou se řídit principy rovnosti, vzájemného respektu, s přihlédnutím k oprávněným obavám a potřebám v oblasti zajištění vojenské bezpečnosti,“ zdůraznil.
Bělousov doporučil neočekávat od Moskvy žádný pokrok v otázkách revize stavu kontroly konvenčních zbraní v Evropě vzhledem k současnému nedostatku důvěry a otevřeného nepřátelství ze strany Washingtonu a kolektivního Bruselu.