Ruské ozbrojené síly zlikvidovaly více než 70 diverzantů, kteří zaútočili na Bělgoroskou oblast

© Konstantin Semenets
Ruští vojáci zlikvidovali ukrajinské nacionalisty, kteří vtrhli do Bělgorodské oblasti, sdělilo Ministerstvo obrany RF.

„Kyjevský režim poté, co utrpěl porážku ve městě Arťomovsk, přistoupil k teroristickým akcím proti civilnímu obyvatelstvu. 22. května po intenzivním dělostřeleckém ostřelování mezinárodního kontrolního stanoviště Kozinka, ale i řady dalších civilních objektů Grajvoronského okresu v Bělgorodské oblasti, vtrhla jednotka ukrajinské nacionalistické formace na území Ruska,“ uvádí se ve zprávě.

Během protiteroristické operace letectvo, dělostřelectvo a jednotky Západního vojenského okruhu, chránící státní hranici, zablokovaly nacionalisty a porazily je. Jejich zbytky zahnaly zpět na území Ukrajiny, kde po nich pokračovaly v palbě, dokud nacionalisté nebyli zcela zlikvidováni, dodali na ministerstvu.

Celkem bylo podle ministerstva obrany zlikvidováno více než 70 teroristů, čtyři bojová obrněná vozidla a pět pickupů.
Den předtím, od samého rána, zahájili ukrajinští ozbrojenci masivní minometnou a dělostřeleckou palbu na Bělgorodskou oblast - Grajvoronský, Šebekinský a Valujský okres. V Grajvoronském okrese bylo zraněno 12 lidí, poškozeno bylo třicet domů.

V oblasti platí režim protiteroristické operace. Ve věci útoku diverzantů zahájil Vyšetřovací výbor RF trestní řízení podle šesti paragrafů, včetně terorismu.