Rusko se poprvé dostalo do trojice hlavních obchodních partnerů Indie

© Getty Images
Rusko se poprvé dostalo do trojice hlavních obchodních partnerů Indie, obrat zboží mezi nimi dosáhl za pět měsíců letošního roku 27,1 miliardy dolarů, jak vyplývá z údajů indického ministerstva obchodu a průmyslu.

Ministerstvo uvádí, že podle výsledků období leden-květen se objem dvoustranného obchodu zvýšil 3,8krát na rekordních 27,1 miliardy dolarů.

Je to výsledek toho, že Indie nakoupila 3,9krát více ruského zboží, a to za 26,5 miliardy dolarů, což umožnilo Rusku, aby se stalo druhým největším dovozcem zboží do této země. Prudce se rovněž zvýšil export indické produkce do Ruska - 2,6krát, na 639 milionů dolarů.

Největším obchodním partnerem Indie je i nadále Čína s celkovým obratem zboží 41,1 miliardy dolarů, i když se tento ukazatel snížil za rok o 9,3 %. Druhým největším partnerem jsou USA, jejichž objem obchodu s Indií klesl za rok o 12,5% - na 30,4 miliardy dolarů.

Obrat zboží mezi Spojenými arabskými emiráty a Indií klesl za období leden-květen o 11 % - na 24,2 miliardy dolarů, v důsledku toho klesla tato země na čtvrté místo. Saúdská Arábie zůstala pátá s obratem zboží za 18,3 miliardy dolarů, který se za rok snížil o 9,1 %.