Ruský plyn byl vyhlášen v Evropě za zdroj non grata, uvedli na ruském ministerstvu zahraničí

© KsanderDN/Shutterstock
Evropa z politických důvodů odmítla plyn z Ruska

Evropa odmítla z politických důvodů plyn z Ruska, na jehož dodávkách se v mnohém zakládal blahobyt zemí EU, řekl v rozhovoru pro Sputnik velvyslanec ministerstva zahraničí RF pro zvláštní úkoly Jurij Sentjurin.

„Přijetí státy EU jednostranných restrikcí a odvetné ruské kroky měly za následek, že pod smyšlenou záminkou diverzifikace došlo k novému rozdělení podílů dodavatelů plynu na evropském trhu. Dost levný a ekologický zemní plyn, který Rusko poctivě dodávalo po desetiletích evropským odběratelům, a na kterém se zakládala v mnohém ekonomická prosperita zemí EU, byl z politických důvodů vyhlášen za zdroj non grata,” řekl diplomat.

Upozornil na to, že navzdory ekonomické účelnosti a ve snaze získat plynovou nezávislostí, plus nákup drahého plynu z USA, pokračují četné evropské země včetně Německa, Itálie, Řecka, Nizozemska a Francie v investicích do výstavby nebo rozšíření stávajících kapacit na příjem LNG.

„Přitom ignorují názor expertů, že více než polovina těchto kapacit může být již v roce 2030 nepotřebná,” dodal velvyslanec.

Připomněl, že Rusko vždy volilo cestu energetické spolupráce založenou na vzájemném respektování, vyváženosti zájmů a vzájemné výhodě.