Šojgu: Biologické laboratoře USA na Ukrajině vypracovávají složky biologických zbraní

© MOD RUSSIA/GLOBALLOOKPRESS
Vojenské biologické programy, které realizuje Pentagon na Ukrajině, jsou zaměřeny na vývoj složek biologických zbraní, prohlásil ministr obrany RF Sergej Šojgu a upozornil, že činnost USA zaměřená na přesun těch nejnebezpečnějších výzkumů do třetích zemí pokračuje.

„Na příkladu Ukrajiny vidíme dvojí určení těchto programů a jejich faktické zaměření na vývoj složek biologických zbraní, což je přímým porušením Úmluvy o zákazu biologických a toxinových zbraní,“ řekl Šojgu v pátek na poradě ministrů obrany účastnických zemí ŠOS v Novém Dillí.

Podle jeho slov vojensko-biologická aktivita USA vyvolává zvláštní znepokojení. „Nejednou jsme sdělili své znepokojení světovému společenství a upozornili, že realizace Pentagonem vojensko-biologických programů na národním území a za jeho hranicemi představuje vážnou hrozbu pro jiné státy a celé regiony,“ sdělil Šojgu.

Zdůraznil přitom, že součástí strategie Spojených států ve sféře biologické bezpečnosti je přenesení těch nejnebezpečnějších výzkumů do třetích zemí.

„Celá tato činnost pokračuje, mj. kvůli nezřetelné reakci některých států ze strachu pustit se do konfrontace s americkou vládou,“ řekl ministr obrany RF.

S ohledem na tyto okolnosti budou ruští odborníci i nadále pozorně sledovat plány Washingtonu a dělit se o informace o vznikajících biologických hrozbách.