Specialisté MAAE se pokusili vyfotit ruská vojenská kontrolní stanoviště na Záporožské JE

© Reuters
Vladimir Rogov, šéf záporožského veřejného hnutí Jsme spolu s Ruskem, řekl, že inspektoři z mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se pokusili v Záporožské jaderné elektrárně vyfotografovat obranu a kontrolní stanoviště ruských ozbrojených sil a poslat záběry, ale neuspěli.

„Při poslední návštěvě generálního ředitele MAAE Rafaela Grossiho v jaderné elektrárně se jeho doprovázející inspektoři snažili všemožně označit a vyfotit v terénu opevnění a kontrolní stanoviště Ozbrojených sil Ruské federace,“ uvedl Rogov.

„To zjevně nemá nic společného s jejich přímými aktivitami,“ zdůraznil Rogov.

Inspektoři MAAE podle něj nemohli z natočeného materiálu nic odeslat, protože v té době v transportu, na kterém se pohybovali, fungoval systém potlačení internetového signálu a následně byli slušně, ale velmi naléhavě vyzváni, aby všechno, co stihli vyfotit, smazali.

„Inspektoři z nějakého důvodu nemají obavy ze situace v jaderné elektrárně. Nejsou pobouřeni ostřelováním ukrajinských ozbrojenců, čas od času pokusy o vylodění vojsk, ničením Kachovské vodní elektrárny teroristy Ozbrojených sil Ukrajiny. Ale situace na linii střetu, situace s ochranou jaderné elektrárny je velmi znepokojuje z pohledu zahraniční rozvědky,“ zdůraznil Rogov.