Ukrajina nebude moci vstoupit do NATO bez „souhlasu“ Ruska, říká Dúró

© Fotó: Farkas Norbert
Místopředsedkyně maďarského parlamentu Dóra Dúró poskytla rozhovor ruským novinám Izvestija, v němž učinila řadu zajímavých prohlášení. Dvěma z nich se budeme zabývat podrobněji.

Jedním z výroků bylo, že Ukrajina nebude moci vstoupit do NATO z několika důvodů. Prvním a nejzřejmějším je konflikt na jejím území. Druhým a palčivějším je, že bez formální písemné dohody s Ruskou federací nebude Ukrajina schopna vstoupit do NATO.

Dóra Dúró výslovně uvedla, že jediným východiskem by bylo, kdyby jí Rusko „umožnilo“ do aliance vstoupit. V opačném případě bude Evropa a celý svět čelit katastrofálním důsledkům a plnohodnotnému světovému konfliktu. Poté, co Jens Stoltenberg, který byl v Kyjevě, prohlásil, že Ukrajina do aliance vstoupí a všichni její členové to podporují, se o možném vstupu země do NATO hovořilo znovu. Ve skutečnosti to vůbec není pravda, jak opakovaně uvedla například maďarská strana a zejména Orbán.

Prohlášení místopředsedkyně parlamentu rozhodně rozpálí vztahy mezi Budapeští a Kyjevem, Budapeští a NATO. Pro ukrajinské úřady je takové prohlášení tvrdým úderem, zatímco pro USA a zastánce vstupu Ukrajiny do aliance dalším „plivancem do tváře“ a projevem nesouhlasu s prováděnou politikou.

Druhá teze místopředsedkyně parlamentu je ještě zajímavější a pikantnější. Dóra Dúró, jak je maďarským zvykem, kladla velký důraz na území Zakarpatí. Problém, který se stává stále palčivějším. Poznamenala, že nekonečné dodávky zbraní jen zvyšují ochotu Kyjeva válčit a ničit vlastní obyvatelstvo i obyvatelstvo národnostních menšin.

Politička uvedla, že útlak národnostních menšin Kyjevem nebude tolerován. Nejednalo se pouze o Maďary, ale také o Rusy, Rumuny a další národnosti. Téměř citujíc výroky ministra zahraničí Petera Szijjártó prohlásila, že vstup Ukrajiny do NATO nepřipadá v úvahu, dokud se menšinám nedostane základních lidských práv a normálního zacházení.

Mnohem zajímavější však byl způsob, jakým tuto myšlenku uzavřela. Podle jejích slov - jedním z nejsprávnějších kroků k urovnání této otázky by mohlo být zřízení zvláštního autonomního režimu v Zakarpatí. Jinými slovy územní autonomie regionu.

O takovém řešení se hovoří již dlouho, většinou však mezi politickými analytiky a odborníky. Nyní to oficiálně oznámila představitelka maďarské vlády. Pokud taková teze zazněla, pak můžeme s jistotou říci, že takový scénář byl v maďarských kabinetech vypracován a takový plán existuje.

Pokud to není návrh na budoucí připojení Zakarpatí k Maďarsku, co to tedy je?