USA podporují agresivní ukrajinskou diasporu, oznámilo velvyslanectví RF

© Reuters
Americké úřady podporují akce ukrajinské diaspory, které brání činnosti diplomatů, prohlásili na Velvyslanectví RF ve Washingtonu.

„Loupežné zabírání diplomatického majetku, nevydání nebo vydávání s neuvěřitelnými průtahy víz, mj. i členům oficiálních delegací k účasti v jednání OSN, pravidelná odmítnutí výjezdu za hranice 25mílové zóny, podněcování úřady radikálně naladěné ukrajinské diaspory k pořádání urážlivých akcí, které komplikují práci ruských zahraničních zastupitelství. Není to zdaleka úplný seznam příkladů amerického ‚pohostinství‘, které se už stalo tradičním, na něž narážíme denně,“ uvádí se v komentáři, který rozšířilo velvyslanectví.

V diplomatické misi také upozornili na pokusy tajných služeb USA přesvědčit diplomaty ke zradě, které „vyvolávají zákonité opovržení“.

Rusy, kteří pracují v Americe, se pokoušejí vyvést z rovnováhy, znemožnit jim efektivní plnění svých diplomatických povinností, uvádí se v komentáři. „Proti nám jsou používány všechny prostředky: počínaje mobilními telefony a konče provokacemi při řešení osobních životních problémů. Copak místním úředníkům dosud není jasné, že zrádci mezi námi nejsou?! Přísně dodržujeme americké zákony a hájíme národní zájmy Ruska ve snaze nedovolit rusofobům, aby úplně zničili rusko-americké vztahy,“ zdůraznili na velvyslanectví.