V Pentagonu upozornili na skončení doby převahy USA ve vojenských technologiích

© Defence.gov
Doba převahy USA ve vojenských technologiích skončila. Upozornila na to asistentka šéfa Pentagonu pro strategii, plánování a potenciál Mara Carlin v projevu na Institutu Ronalda Reagana.

V projevu, který byl přenášen na YouTube kanálu Reagan Foundation, prohlásila, že Washington potřebuje zjednodušení pravidel mezinárodního obchodu se zbraněmi, která upravují export amerických vojenských technologií, protože jenom komplikují výměnu technologií s partnery.

„Byla přijata v době, kdy USA měly převahu ve vojensko-technologické sféře a málo braly od jiných. Situace se změnila, tento ekosystém dnes vypadá celkem jinak,” poznamenala Carlinová a dodala, že se USA budou nyní mnohému učit a o mnohé věci se dělit se svými partnery a spojenci.

Noviny The Washington Times dříve psaly, že Pentagon potřebuje vojenský kosmický potenciál na ochranu USA a také na ochranu spojenců a partnerů před použitím vesmíru potenciálním nepřítelem. V článku se také praví, že USA zaostávají za Ruskem a Čínou ve sféře vojenských kapacit ve vesmíru.