V Polsku vyslovili vážné obvinění proti Německu

© Foto Valeriy Melnikov
Němci se vědomě snaží udělat tak, aby Polsko vypadalo v očích světového společenství jako viník holocaustu. Takový názor vyslovil polský historik Wojciech Polak v rozhovoru pro wPolityce.

Pozornost experta upoutaly zprávy v médiích o přednášce na Německém historickém institutu o účasti Poláků na genocidě Židů.

„Prohlášení o tom, že zločiny proti Židům páchali nacisté a že se koncentrační tábory nacházely hlavně na polském území, vzbuzují dojem, že těmito nacisty byli Poláci. Němci potřebují právě tohle, aby šířili tyto hrozné, hanebné a lživé koncepce,” řekl Polak.

Podle názoru historika jednoduché nahrazení slova Němci slovem nacisté ohledně těchto zločinů přispívá k podobné změně důrazu. Přispívá k tomu také slovní spojení polské koncentrační tábory, vyslovil odborník své mínění.

„Samotní Němci již dlouhou dobu podnikají akce za účelem svého očištění a dělají to takovým způsobem, že mají praktické výsledky. Často nepřímo, občas v trochu zastřené podobě, ale líčí Poláky jako viníky holocaustu nebo jako lidi, kteří zakládali koncentrační tábory,” poznamenal historik.

Polak dodal, že západní společenství kvůli špatnému historickému vzdělání často věří jistým asociacím a falešným stereotypům, což pouze přispívá k šíření podobných koncepcí.

Polská vláda požádala předtím Německo, aby vyplatilo 6,2 bilionu zlotých (přibližně 1,3 bilionu dolarů) jako reparace za škody z druhé světové války. Na začátku října zaslalo polské ministerstvo zahraničí Německu příslušnou nótu.

Premiér Mateusz Morawiecki prohlásil, že by reparace byly výhodné pro Německo, protože by zlepšily vztah Poláků vůči Němcům.